Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Peršin

Dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Uzgaja se kao povrće, ali i kao ljekovita biljka.

100 g peršina – 60 kcal

Sadržava kalcij, fosfor, željezo i magnezij te vitamine A1, B1, B2, C i E.

Upotreba u kuhinji

Korijen peršina najčešće se upotrebljava u juhama i salatama. Njegovi aromatični, mirisni listovi ukrašavaju jela i jedan je od popularnijih začina. Poznat je u cijelom svijetu i cijenjen u mnogim kuhinjama, uključujući talijansku, francusku ili arapsku.

Ljekovita biljka

Lišće peršina sadržava visok udio provitamina A. Istovremena prisutnost vitamina C i željeza poboljšava apsorpciju ovog minerala. Stoga se preporučuje konzumacija s drugim proizvodima bogatim željezom. Poznat je i njegov blagotvoran učinak na probavni i urinarni trakt: potiče probavu i ima protuupalno djelovanje.

Suh ili zamrznut?

Lišće peršina može se zamrznuti ili sušiti. Zamrzavanjem se, uz prekrasnu boju i okus, zadržava i više hranjivih tvari, što je slučaj kod većine zamrznutog povrća.

Ljekovita svojstva

Svi su dijelovi peršina dragocjeni i upotrebljavaju se u tradicionalnoj medicini kao sastojci ljekovitih pripravaka: korijen (Petroselini radix), plod (Petroselini fructus), lišće (Petroselini herba) i ulje (Petroselini oleum).



Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description