Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Peršin

Peršin je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Uzgaja se kao povrće, ali i kao ljekovita biljka. Znanstveno ime peršina je Petroselinum crispum, a pripada obitelji Apiaceae, koja obuhvaća i druge biljke poput mrkve, celera i kopra.

Koliko peršin ima kalorija?

100 g peršina – 60 kcal

Povezano: Kalorijske tablice

Sadržava kalcij, fosfor, željezo i magnezij te vitamine A1, B1, B2, C i E. 

Upotreba u kuhinji

Peršin se uzgaja zbog svojih jestivih listova i korijena, iako se listovi češće koriste u kulinarstvu. Korijen peršina najčešće se upotrebljava u juhama i salatama. Njegovi aromatični, mirisni listovi ukrašavaju jela i jedan je od popularnijih začina. Poznat je u cijelom svijetu i cijenjen u mnogim kuhinjama, uključujući talijansku, francusku ili arapsku. Dodaje se u juhe, umake, salate, marinade, umake za tjesteninu i mesna jela. Glatki peršin se često koristi za dekoraciju jela.

Ljekovita biljka

Lišće peršina sadržava visok udio provitamina A. Istovremena prisutnost vitamina C i željeza poboljšava apsorpciju ovog minerala. Stoga se preporučuje konzumacija s drugim proizvodima bogatim željezom. Poznat je i njegov blagotvoran učinak na probavni i urinarni trakt: potiče probavu i ima protuupalno djelovanje.

Suh ili zamrznut peršin?

Lišće peršina može se zamrznuti ili sušiti. Zamrzavanjem se, uz prekrasnu boju i okus, zadržava i više hranjivih tvari, što je slučaj kod većine zamrznutog povrća.Povezano: Zdrava smrznuta hrana

Peršin ljekovita svojstva

Peršin se ponekad koristi i u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih blagotvornih svojstava. Smatra se da peršin ima diuretička svojstva, potiče probavu i može imati antioksidativne učinke. Svi su dijelovi peršina dragocjeni i upotrebljavaju se u tradicionalnoj medicini kao sastojci ljekovitih pripravaka: korijen (Petroselini radix), plod (Petroselini fructus), lišće (Petroselini herba) i ulje (Petroselini oleum).

Važno je napomenuti da trudnice trebaju biti oprezne s konzumacijom većih količina peršina jer može imati blagi utjecaj na maternicu. Ukoliko imate posebne zdravstvene uvjete ili sumnje, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom ili liječnikom.Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description