Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Slanutak

 

100 g slanutka - 54 kcal

Sadrži: proteine, vlakna, fosfor, kalij, C vitamin, provitamin A, kalcij i željezo.
 

Energetsko sjeme

Sadrži vlaka zbog čega doprinosi ispravnom funkcioniranju probavnog sustava, srčanoj kondiciji, a i stabilizira razinu šećera u krvi. Konzumacijom slanutka opskrbljujete tijelo energijom bez povećanja razine krvi.

Slanutak na putu oko svijeta

Slanutak je do nas došao preko Bliskog Istoka, a tamo je bio prenesen iz sjeverne Afrike i Indije. Feničani su ga donijeli u Španjolsku. Svoj trijumfalni marš Europom dovršio je u bazenu Mediteranskog mora budući mu odgovara suha i topla klima. Španjolci su ga prenijeli u Ameriku. Svoj je dom pronašao, među ostalim, u meksičkoj, španjolskoj, talijanskoj i indijaskoj kuhinji. Ipak, slanutak je prvotno simbol orijentalne kuhinje.

Poput mesa

Zahvaljujući velikom udjelu proteina, koristi se kao zamjena za meso u vegeterijanskoj prehrani.

 ...na stotinu načina

Putnici i turisti mogu ostati iznenađeni raznolikošću načina pripreme slanutka. U arapskim zemljama slanutak je osnovni sastojak mnogih jela karakterističnih za to područje, na primjer: humus (mashed), falafel (toplo predjelo u obliku okruglica) ili kuskus. Također se melje u brašno, pa se koristi u umacima ili se od njega radi nadomjestak za kavu. Također se dodaje i u juhe i salate. U Indiji i Pakistanu mlade mahune se konuzumiraju kao povrće. Pečene sjemenke su delikatesa na Orijentu.Recepti s ovim povrćem
Salata od slanutka i povrća
Salata od slanutka i povrća

An easy to make and quick salad which is a true hit for days when you do not have the time but still want to eat something tasteful and delicious.

2 osobe 15-30 minuta Jednostavno
Shakshuka sa slanutkom
Shakshuka sa slanutkom

Isprobajte Maghreb kuhinju s jednim od najslasnijih i najbržih recepata.

3 osobe 30-45 minuta Jednostavno
Proizvodi s ovim povrćem
Slanutak kuhan na pari
Slanutak kuhan na pari
310.00 G
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description