Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Rajčica

 

100 g rajčice iznosi samo 19 kcal

Sadrži vlakna potrebna našem organizmu, kao i kalcij, kalij, fosfor. Također sadrži i značajne količine vitamina A, B, C i E.

Osobni fitness trener i kućni doktor

Rajčica ima dokazane terapijske učinke na srce i bubrege, a pozitivno utječe i na kožu koju pomlađuje.

Voljena u svijetu

Jedno od povrća koje se u svijetu najviše voli konzumirati je upravo rajčica. Najzdravije ju je jesti sirovu. Američki nutricionisti tvrde da čaša soka od rajčice svakoga dana osigurava zdravlje, ljepotu i mladolikost. Preporučuje se u dijetama za mršavljenje, a i kod oboljenja bubrega i dijabetesa.

Zdrava zrela rajčica

Likopen je razlog crvene boje zrele rajčice. Njen prirodan pigment ima jaka antiaterosklerozna i antikancerogena svojstva, a osobito smanjuje rizik od nastanka raka prostate. Ipak, naše tijelo bolje prima likopen iz juha i umaka nego iz sirove rajčice.

Afrodizijak

Kad je rajčica osvajala Europu, vjerovalo se da je ona afrodizijak. Francuzi je nazivaju "pomme d’amour”, što znači "jabuka ljubavi".

Tajanstvena...

Rajčica potječe iz Južne Amerike, a krajem 16. stoljeća stigla je u Europu. Isprva se uzgajala kao dekorativna biljka jer se vjerovalo da je otrovna. Talijani su bili prvi koji su ju prepoznali i počeli cijeniti njen okus, ali još u 18. stoljeću rajčica je češće završavala u vještičjem kotlu, nego na kuhinjskom stolu. Talijanski i francuski emigranti donijeli su rajčicu u Sjedinjene Američke Države.

Zanimljiva 'La Tomatina'

La Tomatina – velika borba rajčicama u mjestu Buñol, malom gradu u blizini Valencije, održava se svake godine posljednje srijede u kolovozu. Tako završava fešta koja je trajala punih tjedan dana. Noć prije borbe pripremaju se kamioni s rajčicama, kako bi se sljedeći dan, oko jedanaest sati prije podne,  pojavili na glavnom gradskom trgu. Voditelji ceremonije započinju ovu dvosatnu "krvavu" borbu. Nakon bitke može se otići okupati u rijeci, pa poći na slavnu paellu koju treba zaliti izvrsnim lokalnim vinom.Recepti s ovim povrćem
Sicilijanski špageti - talijanska tjestenina s tunom
Sicilijanski špageti - talijanska tjestenina s tunom

Recept za sicilijanske špagete jedno je od najpoznatijih jela talijanske kuhinje.

4 osobe 30-45 minuta Jednostavno
Zapečeni krumpir sa slaninom punjen mozzarellom i kukuruzom
Zapečeni krumpir sa slaninom punjen mozzarellom i kukuruzom

Savršeno predjelo za obiteljska okupljanja. Kuhajte ukusna, brza i korisna jela uz Bonduelle proizvode.

4 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Rižoto s rižom i povrćem
Rižoto s rižom i povrćem

Recept za rižoto u talijanskom stilu. Ideju i namirnice za ovo odlično jelo s rižom u Italiju je vjerojatno donio Marco Polo iz Kine.

4 osobe više od 45 minuta Srednje zahtjevno
Döner Kebab – janjetina s okomitog ražnja
Döner Kebab – janjetina s okomitog ražnja

Tursko jelo od janjetine, pečeno na okomitom ražnju, koje se služi uz turski kruh.

4 osobe više od 45 minuta Jednostavno
Proizvodi s ovim povrćem
Mješavina povrća s kukuruzom, brzo smrznuta
Mješavina povrća s kukuruzom, brzo smrznuta
400.00 G
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description