Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Grah

 

100 g graha – 26 do 346 kcal

Sadrži bjelančevine, kalcij, fosfor, kalij, željezo i vitamine B1, B6, C i K.

Jedu se i ljuske

Talijani i Francuzi su uzgojili posebnu vrstu koja nema vlaknastu mahunu. Konzumira se cijela – i mahune i zrna unutar njih.

Vrijednost zrna

Gotovo svaka sorta ima vlaknaste mahune, a uzgaja se radi zrna koja su nutritivno bogata. Zrna se suše i tako čuvaju. Kratko prije daljnje pripreme, potrebno ih je natopiti u vodi kako bi se nakon toga mogla od njih pripremati različita jela.

Grah, riža i krumpir

Grah raste kao divlja biljka u tropskim područjima Amerike i Azije. Plod su mu mahune koje obično sadrže po nekoliko zrna. Uzgaja se kroz mnoštvo vrsta i sorti. Grah čini primarnu prehranu ljudi, osobitno u Južnoj Americi gdje je njegov značaj sličan onom koji riža ima za Aziju ili krumpir za Europu.

Velika obitelj

Postoji oko 200 vrsta graha. Najpoznatije su: mahune (zelene i žute), bijeli grah, crveni grah ("Kidney"), "Borlotti", scarlet runner (meksički) itd.

Svjetska dama

Smatra se da grah postoji već 8000 godina. Jedan je od "tri sestre" predkolumbovske američke kuhinje (druge dvije su kukuruz i bundeva). Asteci su uzgajali "ayacolt",  tj. grah s kukuruzom koji je služio kao stup oko kojega se grah penjao. Danas je grah jedan od glavnih izvora biljnih bjelančevna čitavoga svijeta. Nalazimo ga u kulinarstvu svake kulture. Postoji 30 000 vrsta graha, uključujući više od 500 vrsti koje su nastale uzgojem.Recepti s ovim povrćem
Borlotti grah - varivo od graha i korjenastog povrća
Borlotti grah - varivo od graha i korjenastog povrća

If you are looking for something warm and comforting, try our healthy stew recipe with a unique taste offered by basic vegetables.

4 osobe 30-45 minuta Jednostavno
Ragu od morskih plodova s borlotti grahom i rajčicama
Ragu od morskih plodova s borlotti grahom i rajčicama

Iznenadite svoje najdraže posebnom večerom.

2 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Zelena povrtna krem juha sa slanutkom
Zelena povrtna krem juha sa slanutkom

Novi i slasni recept za krem juhu! U ovom ukusnom receptu ćete pronaći nutritivne vrijednosti zelenog povrća kombiniranog sa slanutkom bogatim vlaknima i proteinima.

4 osobe 15-30 minuta Jednostavno
Piletina s pireom od zelenog povrća
Piletina s pireom od zelenog povrća

Zamijenite klasični pire krumpir hranjivim zelenim povrćem i obiteljski ručak će biti slasno iznenađenje za vaše najdraže.

2 osobe 15-30 minuta Srednje zahtjevno
Proizvodi s ovim povrćem
Grah borlotti kuhan na pari
Grah borlotti kuhan na pari
310.00 G
Mješavina povrća za krem juhu od zelenog povrća
Mješavina povrća za krem juhu od zelenog povrća
400.00 G
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description