Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Španjolski zmijak

 

100 g španjolskog zmijaka – 17 kcal

Španjolski zmijak sadržava: natrij, kalij, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, karoten, klor te vitamine: E, B1, B2, C i PP.

Zamrznut, konzerviran i u drugim oblicima

Crni korijen okusom podsjeća na šparoge, ali je mnogo nježniji. Prije korištenja potrebno ga je pažljivo oprati, pa potom oguliti (najbolje je da to učinite u plastičnim rukavicama jer njegov sok boja stvari u crveno). Jestivi dijelovi ove biljke su korijen i lišće. Crni korijen izuzetno je povoljna biljka za zamrzavanje ili stavljanje u konzerve budući tako njegova prehrambena vrijednost ostaje očuvana.

Dobrog je okusa, a koristan za zdravlje

Španjolski zmijak posjeduje izvrsna nutritivna svojstva, dosta minerala, a okus mu je izvrstan. Biljna medicina ga koristi kao lijek za srce te kao sredstvo protiv boli. Glikozidi mu daju ugodan okus i dijetetska svojstva, a koristi se osobito kod bolesti probavnoga trakta.

Kada su šparoge preskupe

Španjolski zmijak se često drži za ekvivalent mnogo skuplje šparoge, Čak ga se naziva i zimske šparoge, budući se također može naći u zimskom razdoblju.

Crni korijen i zimski otrov

S uzgojem crnog korijenaa kao povrtne kulture započelo se tek na prijelazu sa 16. na 17. stoljeće. Do tada ga se promatralo kao lijek: koristio se u mediciini kao protuotrov kod zmijskog ugriza, stoga su ga i prozvali "zmijak".


Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description