Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Poriluk

Biljka iz porodice lukova, uzgojena u Egiptu, Grčkoj i Rimu u razdoblju antike.

100 g poriluka – 47 kcal

Poriluk sadržava karoten, fosfor, kalcij i vitamine A, E, B1, B2 i C.

Ljekovita svojstva

Poriluk pomaže pri liječenju reume, ima diuretičko djelovanje i potiče laktaciju. Bogat je hranjivim tvarima zbog udjela mineralnih soli. Vrijedan je izvor vitamina te se preporučuje osobama s probavnim smetnjama. Pročišćava tijelo i preporučuje se kod trovanja hranom. Koristan je u borbi protiv prehlade i sadržava dragocjena eterična ulja. Izniman je antiseptik.

Duga povijest

Poriluk se uzgaja još od antičkih vremena – Neron i Aristotel jeli su ga svakodnevno jer su tvrdili da im daje snažan i prodoran glas.

Dan poriluka

U Walesu se 1. ožujka slavi Dan svetog Davida, sveca zaštitnika čiji je simbol poriluk. Ova je biljka za Velšane i simbol muškosti. U povijesnoj bitci protiv Saksonaca, ratnici su napunili oklope porilukom za sreću i pobijedili protivnika. Velšani 1. ožujka pripremaju jela na bazi poriluka, a upotrebljavaju ga i u dekorativne svrhe. Odličan je dodatak salatama, juhama i mesu i može se pripremati na razne načine, primjerice pirjati ili kuhati.

Gdje je najomiljeniji?

U Nizozemskoj je jedna od najvažnijih namirnica. Na jelovniku je svaki dan, a varivo od poriluka omiljeni je nizozemski specijalitet.Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description