Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Masline i maslinovo ulje

 

100 g maslina – 160 kcal

Maslinovo lišće sadrži oleuropein, oleasterol i lein, oleinsku kiselinu, te antioksidanse: vitamin E i polfenole.
 
Maslinovo ulje pruža nam također neophodne polinezasićene (omega-6) masne kiseline bez da istovremeno moramo konzumirati i zasićene masne kiseline.
 

Zdravlje - dobrobiti konzumacije maslina

Američki tjednik „Time” smjestio je masline u skupinu najzdravije hrane na svijetu. Masline, zajedno s maslinovim uljem, veoma su dobre za zdravlje i poznate po visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina koje snižavaju razinu kolesterola u krvi. Masline štite srce i krvne žile od sklerotičnih promjena, te su temeljna komponenta mediteranskog načina prehrane, koji čini model zdravog hranjenja.

1 stablo i 1 litra

Jedno stablo masline može proizvesti oko jedne litre maslinovog ulja. Može se dogoditi da se u godini dobrog roda iz plodova jednog stabla može proizvesti i do dvije litre ulja.
 

Vječno drvo

Stablo masline pripada porodici zimzelenih biljaka te može narasti između 4 i 12 metara visine. Deblo masline je obično sive boje s malim kožastim listićima. Potpuno rodi svake dvije godine - nakon berbe treba se odmarati i povratiti snagu kako bi ponovno moglo proizvesti ovo predivno voće. Bez oklijevanja drvo masline možemo nazvati svjedokom starih vremena, jer može preživjeti i do tisuću godina!

Zelene i crne

Postoji mnogo vrsta maslina: one mogu biti zelene ili crne, male ili velike, različitog okusa i drugačijeg sastava masti. Marinirane u ukusnom rasolu, one poprimaju boju crnog vina i lagani voćni okus. Nezamjenjive su kao aperitiv te sastojak različitih salata.

11 maslina

Antički Grci otkrili su da su masline odlične za kuhanje. Bilo je poznato da je potrebno pojesti 11 maslina kako bi se osjetio njihov stvarni okus. Popularnost maslina nije splasnula tijekom godina, baš naprotiv - diljem cijeloga svijeta ovo malo voće stječe sve više i više obožavatelja. U govoru o maslinama i maslinovom ulju koristimo samo superlative. Masline se uzgajaju na obalnim dijelovima regije Mediterana i u mnogim drugim mjestima s toplom klimom: na Kanarskim otocima, Krimu, Kavkazu, u jugozapadnoj Africi, Indiji, Japanu, Kaliforniji, Južnoj Americi, te na Bermudskim otocima i Jamajci.Recepti s ovim povrćem
Salata s kukuruzom i purećim prsima
Salata s kukuruzom i purećim prsima

Zdravo, ukusno i lagano jelo za ručak ili večeru

2 osobe 30-45 minuta Jednostavno
Mesna rolada sa pireom od graška
Mesna rolada sa pireom od graška

Odlično za posebne obiteljske prigode.

4 osobe više od 45 minuta Zahtjevno
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description