Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Prihvaćam Ne prihvaćam

Kukuruz

 

100 g kukuruza sadrži 97 kcal

Kukuruz ima značajnu količinu ugljikohidrata, vlakana i proteina, a bogat je izvor vitamina skupine B, vitamina E, kalija, fosfora, magnezija, željeza i cinka

Eliksir mladosti

Kukuruz sadrži veliku količinu magnezija, pa prehrana bogata ovom žitaricom nadomješta njegov manjak i otklanja rizik od mnogih bolesti povezanih uz starenje. Samo 150 g kukuruza pokriva otprilike 25% dnevnih potreba organizma za vitaminom B1.  Kukuruz sadrži i glavni antitoksin – vitamin E, koji ne samo da ima mnoga blagotvorna svojstva, nego djeluje i kao prevencija od skleroze. Kukuruz u dnevnoj prehrani smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pojave raka. Ugljikohidrati osiguravaju energiju, a ne uzrokuju pohranu masnoća u tijelu.

Antistres žitarica

Kukuruz je odlična antistres namirnica. Bogat je vitaminima B skupine, a posebno vitaminom B1 koji omogućuje pravilno funkcioniranje živčanoga sustava, mišića i srca, te sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica. 

Žuto zlato

Kukuruz potječe iz srednje Amerike, a pretpostavlja se da je bio uzgajan još 7000 godina prije Krista. Osim što je bio jedna od osnovnih namirnica Maja, Asteka i Inka, kukuruz je bio i dio njihove kulture. Asteška legenda kaže da je bog Sunca na Zemlju poslao žuto zlato da nahrani narod. U Europu je kukuruz donio Kolumbo, kao i druge nepoznate stvari iz Novoga svijeta, a isprva je bio poznat kao 'Indijanska pšenica'. Francuzi i Talijani počeli su ga uzgajati u 16. stoljeću, a zahvaljujući Španjolcima i Portugalcima pronašao je svoj put u Afriku. Isprva se od samog kukuruza cijenilo samo kukuruzno brašno. Popularnost je stekao tek nakon 19. stoljeća, kad su ga počeli uzgajati na većim područjima, a danas je prisutan u kuhinjama širom svijeta. Kukuruzno brašno se koristi za pripremu kruha i kolača, ali i za pripremu talijanske palente, meksičkih tortilja, tacosa ili enchilada. Dodajemo ga u salate ili se jednostavno poslužuje kuhan ili pečen, a odlično ide uz mesna jela. Osim toga, često ga jedemo u obliku kokica ili žitnih pahuljica, a koristi se i pri izradi burbona. 

300 milijuna dnevno

Toliko se tortilja pojede u Meksiku SVAKI dan! Možete li vjerovati? To je više od 100 milijardi pojedenih tortilja godišnje!

Božica

Uz grah i bundevu, Indijanci smatraju da je kukuruz jedna od božica poljoprivrede.

U njihovoj kulturi ova žitarica je u širokoj upotrebi:

  • Sjemenke služe kao hrana, za izradu ulja i alkohola te kao ukras.
  • Lišće se koristi za punjenje madraca te izradu lutaka i mokasinki.
  • Kukuruz se koristi u ceremoniji ispraćaja pokojnika na vječna lovišta.


Recepti s ovim povrćem

Zapečeni krumpir sa slaninom punjen mozzarellom i kukuruzom

Zapečeni krumpir sa slaninom punjen mozzarellom i kukuruzom

Savršeno predjelo za obiteljska okupljanja. Kuhajte ukusna, brza i korisna jela uz Bonduelle proizvode.

4 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Škampi na roštilju s pireom od kukuruza

Škampi na roštilju s pireom od kukuruza

Ukusan recept.

4 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Meksičke košarice s gorgonzolom

Meksičke košarice s gorgonzolom

Odličan okus i zanimljiva aroma.

4 osobe 15-30 minuta Jednostavno
Mesna pita sa chilli kukuruzom

Mesna pita sa chilli kukuruzom

Iznenađujuće ukusan recept!

4 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno

Proizvodi s ovim povrćem

Kukuruz šećerac BIO

Kukuruz šećerac BIO

340 G
Kukuruz šećerac GOLD sa dodatkom chilija

Kukuruz šećerac GOLD sa dodatkom chilija

310 G
Kukuruz šećerac u zrnu, brzo smrznut

Kukuruz šećerac u zrnu, brzo smrznut

400 G
Meksički mix GOLD

Meksički mix GOLD

170 G 340 G