Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Grah borlotti

Želite li unijeti nešto novo u svakodnevni jelovnik, grah borlotti jedna je od najboljih opcija. Lagano hrskav izvana, a kremast iznutra, idealan je kao dodatak raznim jelima ili kao ukusno i zdravo glavno jelo.

Kratka povijest

Grah borlotti pripada vrsti Phaseolus vulgaris (obični grah) i smatra se da potječe iz Kolumbije (Južna Amerika), gdje je najprije bio poznat pod nazivom grah cargamanto. Početkom 20. stoljeća stiže u Europu, točnije u Italiju, gdje je objeručke prihvaćen. U Toskani je postao omiljena namirnica i sastavni dio brojnih recepata za razne juhe, salate, umake i međuobroke te predjela uz svinjske odreske. Zvuči slasno, zar ne?

Jela s grahom borlotti vrlo su popularna i u portugalskoj, turskoj i grčkoj kuhinji.

Naziv

Izvorni naziv ove vrste graha je cargamanto, dok je u Americi danas poznat kao cranberry, a u Italiji kao borlotti. Zbog različitih se naziva nekoć smatralo da se talijanski grah razlikuje od američkog, no riječ je o istoj vrsti (znatna količina graha borlotti na talijanskom tržištu uvozi se iz Amerike).

Karakteristike i hranjivost

Poput ostalih sorti, grah borlotti je prije kuhanja potrebno namočiti preko noći.

Boja zrna se tijekom kuhanja mijenja od šarenkasto bijelo-crvene do jednolike bež nijanse, tekstura postaje hrskava izvana i kremasta iznutra, a okus orašast.

Unatoč veoma privlačnoj boji, njegove mahune nisu jestive. No zrna imaju visoku hranjivu vrijednost, primjerice visok udio albumina, željeza, kalcija, kalija, magnezija, fosfora, cinka te vitamina B1, B2 i B6. Grah borlotti odlično zamjenjuje unos bjelančevina životinjskog podrijetla, zbog čega je važna namirnica u vegetarijanskoj prehrani.

Sezonska namirnica

Grah borlotti ljetna je vrsta za čiji je uzgoj potrebno mnogo sunca i svjetlosti. Tlo ne treba biti visoke vlažnosti, no organsko gnojivo pospješuje njegov rast.

Dobro uspijeva i ako se sadi uz ostalo povrće i voće, poput krastavaca, rajčica i jagoda.

Preporučuje se da se nakon berbe suši dva tjedna u kontroliranim uvjetima.

Male tajne i savjeti

Za ukusan obrok ne treba vam previše sastojaka ili začina. Dobro prokuhajte grah te ga na laganoj vatri propržite s maslinovim uljem, svježim rajčicama, češnjakom, solju i paprom. Kad se svi sastojci prožmu, uživajte u čaroliji okusa!

Hranjiva vrijednost

Već činjenica da 100 g graha borlotti sadržava 335 kcal, 23 g bjelančevina, 2,4 g šećera i 1,23 g masti dovoljno govori da je riječ o idealnom povrću za zdravu prehranu. Uživajte u jednostavnoj pripremi i ukusnim jelima!Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description