Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće za statističke svrhe, za analizu prometa na web stranici, za marketinške analize i za poboljšanje iskustva posjetitelja.

Saznajte više

Brokula

100 g brokule – 25 kcal

Brokulica sadrži biljna vlakna, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan, sumpor, vitamine C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K i provitamin A. 

Borba protiv stresa

Zbog svih hranjivih tvari, vitamina i minerala koje sadrži, redovita konzumacija brokule odlično je oružje u borbi protiv stresa. 

Vitaminska bomba

Brokula je izuzetno bogat izvor hranjivih tvari, osobito kalija, folne kiseline, željeza, beta-karotena i sumpornih spojeva, što je čini pravom vitaminskom i mineralnom bombom. Konzumiranjem brokule potičemo naš imunološki sustav te se štitimo od anemije, infekcija, bolesti jetre i raka. Kao da sve to nije dovoljno, brokula usporava proces starenja i sprečava pojavu bolesti povezanih sa starenjem.

SOS za dojke

Brokula sadrži sulforafan, spoj koji zaustavlja razvoj raka dojke. Sulforafan blokira proces dijeljenja stanica raka i na taj način sprečava daljnji razvoj bolesti. 

Brokula ili limun?

Brokula sadrži istu količinu vitamina C kao limun.

Don Brokula

Brokula potječe s područja Mediterana, pa tako njen naziv dolazi od talijanske riječi 'brocco', koja u prijevodu znači grančica ili mladica. Uzgajala se još u antičko doba, ali u Europi se njena uporaba raširila tek u 16. stoljeću, a talijanski iseljenici prenijeli su je u SAD. Nakon malenog pada popularnosti, brokula u širu uporabu dolazi nakon Drugog svjetskog rata, dok je danas omiljeno oružje u borbi protiv sezonskih i kroničnih bolesti. U popularnoj kulturi brokula se spominje kao jedna od najnepopularnijih vrsta povrća. U mnogim humorističnim emisijama i dječjim crtićima prikazuje ju se kao najneomiljeniji dio ručka i nevoljeno povrće. Ako ste i vi kao djeca vjerovali u to i imate problema s prihvaćanjem brokule kao priloga tijekom ručka ili kao sastojka u salati, imamo riješenje za vas. Brokula je nevjerojatan sastojak u koktelima i smoothijima. Pomiješajte ju s vašim omiljenim voćem i otkrijte koliko ta vitaminska bomba može biti ukusna! Na primjer:

  • 1 smrznuta banana
  • nekoliko smrznutih jagoda
  • 4 smrznute brokule
  • nekoliko žlica grčkog jogurta od vanilije (ovisno o teksturi koju želite postići)1/2 žlice
  • glatkog maslaca od kikirikija
  • 1/4 šalice hladne vode


Recepti s ovim povrćem
Kineski rezanci s brokulom
Kineski rezanci s brokulom

Kombinacija kineskih rezanaca i brokule s umakom je idealna. Možete ih pripremiti vrlo jednostavno i brzo i osjetiti izvorni kineski okus. Servira se kao glavno jelo ili kao prilog uz meso.

2 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Clafoutis s brokulom i cherry rajčicama
Clafoutis s brokulom i cherry rajčicama

Specijalitet francuske kuhinje koji će oduševiti čitavu obitelj

2 osobe više od 45 minuta Jednostavno
Nabujak od povrća
Nabujak od povrća

Ukusno jelo obogaćeno okusom miješanog povrća i sira. Izvrsno za ručak ili večeru!

4 osobe 30-45 minuta Srednje zahtjevno
Muffin s brokulom i chorizo kobasicom
Muffin s brokulom i chorizo kobasicom

Slasni muffini za svaku prigodu.

2 osobe 30-45 minuta Zahtjevno
Proizvodi s ovim povrćem
Brokula Vapeur, brzo smrznuto
Brokula Vapeur, brzo smrznuto
400.00 G
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description