• nutrients

Šparoga

Zdravo

Postoji divlja i uzgojena šparoga. Ljubičaste, zelene i bijele šparoge su trajnice koje se uzgajaju zbog svojih jestivih mladih stabljika.

Asparagus Vegetables contain antioxidants preventing premature aging.

100 g šparoga – 23 kcal

Sadrži: bogatstvo vitamina A i C, vrijedne mikroelemente kao što su željezo, zink i kalij, te također velike količine vlakana.

Budimo mladi

Zelena šparoga je poznata po velikoj količini antikosidanata koje posjeduje, a oni sprječavaju prijevremeno starenje – iz tog razloga ovo je omiljena hrana holivudskih ljepotica. Šparoga je lako probavljivo, nisko kalorično povrće. Sadrži folnu kiselinu korisnu u sprječavanju urođenih nedostataka, srčanih bolesti i umora.

Misija: pročišćavanje

Šparoga je prirodni diuretik, što je korisno u liječenju bakterijskih infekcija i upala urinarnog trakta. Također je korisno kod problema nakupljanja tekućine u tijelu.

Šparoge dolaze na stolove…

Do današnjeg dana, jela sa šparogama povezivala su se s ekskluzivom i luksuzom. Nalazimo ih ne samo u mediteranskoj kuhinji, već također i u sjeveroeuropskoj, azijskoj i američkoj. Šparoge se jedu kuhane, tople ili hladne.

 Asparagus Vegetables helps in treating bacterial infections and inflammation of urinary tract.

„Trobojnost”

Kupujemo zelene, svijetloljubičaste i bijele šparoge. Sve je to zapravo ista sorta, ali uzgojena pod različitim svjetlosnim uvjetima. Zelene šparoge rastu na punom sunčevom svjetlu, za bijele se izdanak u fazi rasta pokriva zemljom i zaštićuje od djelovanja sunca, a ljubičastima je dozvoljeno samo malo provirivati iz zemlje.

Bogatstvo okusa

Šparoge potječu iz Mediteranskog bazena. Drevni Egipćani i Grci jeli su divlje šparoge, a uzgoj šparoga su započeli Rimljani. Šparoga se smatrala afrodizijakom i ljekovitom biljkom. Kasnije je pala u zaborav da bi se ponovno počela uvelike uzgajati u vrijeme renesanse. Šparoge su omiljele Luju XIV. Sve do 19. stoljeća, šparoge su se mogle pronaći samo na stolovima bogatih.

, , , ,