• nutrients

Slanutak obiluje proteinima

Zdravo

Mahunarka koja se uzgaja zbog svojih neobičnih sjemenki, čiji oblik podsjeća na ovčju glavu s ptičjim kljunom. Treća je na listi svjetski najpopularnijih mahunarki, nakon graška i graha.

Chikpeas stabilizes blood sugar levels.

100 g slanutka – 54 kcal

Sadrži: proteine, vlakna, fosfor, kalij, C vitamin, provitamin A, kalcij i željezo.

Energetsko sjeme

Sadrži vlaka zbog čega doprinosi ispravnom funkcioniranju probavnog sustava, srčanoj kondiciji, a i stabilizira razinu šećera u krvi. Konzumacijom slanutka opskrbljujete tijelo energijom bez povećanja razine krvi.

Slanutak na putu oko svijeta

Slanutak je do nas došao preko Bliskog Istoka, a tamo je bio prenesen iz sjeverne Afrike i Indije. Feničani su ga donijeli u Španjolsku. Svoj trijumfalni marš Europom dovršio je u bazenu Mediteranskog mora budući mu odgovara suha i topla klima. Španjolci su ga prenijeli u Ameriku. Svoj je dom pronašao, među ostalim, u meksičkoj, španjolskoj, talijanskoj i indijaskoj kuhinji. Ipak, slanutak je prvotno simbol orijentalne kuhinje.

Poput mesa

Zahvaljujući velikom udjelu proteina, koristi se kao zamjena za meso u vegeterijanskoj prehrani.
 Chikpeas is rich in protein and is substitute of meat in vegeterian diet

 …na stotinu načina

Putnici i turisti mogu ostati iznenađeni raznolikošću načina pripreme slanutka. U arapskim zemljama slanutak je osnovni sastojak mnogih jela karakterističnih za to područje, na primjer: humus (mashed), falafel (toplo predjelo u obliku okruglica) ili kuskus. Također se melje u brašno, pa se koristi u umacima ili se od njega radi nadomjestak za kavu. Također se dodaje i u juhe i salate. U Indiji i Pakistanu mlade mahune se konuzumiraju kao povrće. Pečene sjemenke su delikatesa na Orijentu.

, , ,