Rajčica

Zdravo

Rajčica se uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a dolazi u stotinama različitih oblika, veličina i boja - od vrlo velikih do vrlo malih, bilo da su okruglaste, duguljaste, nepravilnog ili kruškolikog oblika, a boja crvenih, ružičastih i žutih.

shutterstock_143783059 IN

100 g rajčice iznosi samo 19 kcal

Sadrži vlakna potrebna našem organizmu, kao i kalcij, kalij, fosfor. Također sadrži i značajne količine vitamina A, B, C i E.

Osobni fitness trener i kućni doktor

Rajčica ima dokazane terapijske učinke na srce i bubrege, a pozitivno utječe i na kožu koju pomlađuje.

Voljena u svijetu

Jedno od povrća koje se u svijetu najviše voli konzumirati je upravo rajčica. Najzdravije ju je jesti sirovu. Američki nutricionisti tvrde da čaša soka od rajčice svakoga dana osigurava zdravlje, ljepotu i mladolikost. Preporučuje se u dijetama za mršavljenje, a i kod oboljenja bubrega i dijabetesa.

Zdrava zrela rajčica

Likopen je razlog crvene boje zrele rajčice. Njen prirodan pigment ima jaka antiaterosklerozna i antikancerogena svojstva, a osobito smanjuje rizik od nastanka raka prostate. Ipak, naše tijelo bolje prima likopen iz juha i umaka nego iz sirove rajčice.

Afrodizijak

Kad je rajčica osvajala Europu, vjerovalo se da je ona afrodizijak. Francuzi je nazivaju “pomme d’amour”, što znači “jabuka ljubavi”.
 shutterstock_92413894 IN

Tajanstvena…

Rajčica potječe iz Južne Amerike, a krajem 16. stoljeća stigla je u Europu. Isprva se uzgajala kao dekorativna biljka jer se vjerovalo da je otrovna. Talijani su bili prvi koji su ju prepoznali i počeli cijeniti njen okus, ali još u 18. stoljeću rajčica je češće završavala u vještičjem kotlu, nego na kuhinjskom stolu. Talijanski i francuski emigranti donijeli su rajčicu u Sjedinjene Američke Države.

Zanimljiva ‘La Tomatina’

La Tomatina – velika borba rajčicama u mjestu Buñol, malom gradu u blizini Valencije, održava se svake godine posljednje srijede u kolovozu. Tako završava fešta koja je trajala punih tjedan dana. Noć prije borbe pripremaju se kamioni s rajčicama, kako bi se sljedeći dan, oko jedanaest sati prije podne,  pojavili na glavnom gradskom trgu. Voditelji ceremonije započinju ovu dvosatnu “krvavu” borbu. Nakon bitke može se otići okupati u rijeci, pa poći na slavnu paellu koju treba zaliti izvrsnim lokalnim vinom.

, , ,