• nutrients

Gljive

Zdravo

Plemenita pečurka, poznatija kao šampinjon, jedna je od rijetkih gljiva koju je moguće uzgajati. Nekada poslastice rezervirane samo za najbogatije, gljive se odlikuju bogatstvom vitamina, malim brojem kalorija i odličnim okusom.

Mushrooms mobilizes immune system

100 g gljiva – 15 kcal

Gljive sadrže vlakna, vitamine D, E i PP, vitamine B skupine, željezo, kalij, fosfor i cink.


Gljive odlične za zdravlje

Zbog niske razine natrija, gljive su odlične za osobe koje u svojoj prehrani moraju izbjegavati sol. Kako ne sadrže šećer i masnoće, izuzetno su dobre za dijabetičare. Cink sadržan u njima potiče imunološki sustav.

Neprijatelji glavobolje

Gljive sadrže više vitamina skupine B od svježeg povrća. Kao vodeće u sadržaju riboflavina i vitamina B3, one umanjuju učestalost pojave glavobolja i migrena. Osim nedostatkom ovih vitamina, glavobolje mogu biti uzrokovane i umorom, što se može spriječiti dodavanjem pantotenske kiseline u prehranu.

Zdravi izgled

Osim toga, gljive imaju veliki utjecaj na izgled kože i zdravstveno stanje. Osobe koje paze na svoj izgled trebale bi ih uvrstiti u svoju prehranu, osobito iz razloga jer imaju vrlo niski sadržaj kalorija i mogu pomoći u smanjivanju opsega struka.

Samo za besmrtne

Šampinjoni su glasili kao ‘ambrozija bogova’ već u doba faraona. Egipćani su vjerovali da je konzumirajući njih moguće osigurati besmrtnost koju su zaslužili samo faraoni. Običan čovjek nije smio niti dotaknuti ovu cijenjenu gljivu.

Uzgoj šampinjona

Francuzi su, prvi u Europi, već u 17. stoljeću započeli s uzgojem ovih gljiva. Mogućnost kultiviranja šampinjona slučajno su otkrili uzgajivači dinja sa područja blizu Pariza, pa otuda dolazi i naziv ‘pariška gljiva’. Još tada su pariški uzgajivači uočili da su idealni uvjeti uzgoja u podzemnim špiljama i pećinama.

 Mushrooms create big impact on our skin and hair

Samo za odabrane

Tijekom mnogih stoljeća, uzgojni šampinjoni bili su poslastica bogatih. Engleski kralj George IV navodno je u sklopu svoje palače u Londonu imao kuću namijenjenu uzgoju šampinjona. Danas je ipak plemenita gljiva dostupna na uživanje svakom nepcu.

, , , ,