Grašak

Zdravo

Zeleni grašak jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, koja se rastući ovija oko mehaničke potpore, a uzgaja se radi svojih zelenih sjemenki. Zbog jedinstvene kombinacije nutrijenata, grašak je pravi dar prirode čovjeku.Tko je otkrio zakone genetike zahvaljujući grašku?

100 g graška - 79 kcal

Grašak je odličan izvor proteina, ugljikohidrata i vlakana, a sadrži i željezo, kalij, fosfor, cink, vitamin C te vitamine B skupine.

green-pea

Zeleni grašak za dobru tjelesnu formu

Osim što snižava razinu kolesterola, grašak štiti od raka te ima blagotvoran učinak na kosti.

Snaga i zaštita

Grašak, omiljeno povrće našeg djetinjstva, nije samo iznimno ukusan već ima i jedinstveni sastav hranjivih tvari koji ga čini izuzetno jakim saveznikom u borbi protiv bolesti. Zahvaljujući kombinaciji vitamina B1, B2, B6, vitamina C i željeza, konzumacija ovih zelenih sjemenki pomaže u suzbijanju umora i problema s učenjem, te liječenju anemije i poremećaja imunološkog sustava.

green-pea2

Grašak i predsjednik

Jedno od omiljenog povrća američkog predsjednika Thomasa Jeffersona bio je upravo grašak. Svake godine održavao je natjecanje za najraniju berbu ove mahunarke. Pobjednik natjecanja najavio bi ostalim sudionicima kako je grašak spreman za berbu.

Omiljeno povrće kraljeva

Grašak spada u skupinu povrća koje je bilo poznato već u antičkim vremenima. Potječe s prostora Bliskog Istoka i Balkana, a konzumirao se samo u obliku sušenih sjemenki do 16. stoljeća, kada su talijanski vrtlari počeli uzgajati sorte koje su se mogle jesti i sirove. Francuski kralj Luj XVI toliko je volio grašak da je naredio da se uzgaja u vrtovima Versaillesa. 

Znanstveni asistent

Zahvaljujući upravo zelenom grašku, J. Mendel je otkrio zakone genetike.

green-pea3

Pionir u konzervi

Zeleni grašak bio je prvo povrće pakirano u konzervu.

, , , ,