• nutrients

Cvjetača (karfiol)

Zdravo

Cvjetača je jednogodišnja biljka iz porodice kupusarki. Obično se jede njezin mesnati cvat čije dijelove nazivamo cvjetovi. Uzgaja se u područjima s umjerenom klimom.

Cauliflower helps in treating cancer.

100 g cvjetače  – 21 kcal

Sadrži: kalij, magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, zink, fluorid, karoten te vitamine C, K, B1, B2 i B6.


Prevencija raka

Karfiol se preporučuje kao pravencija obolijevanju od raka.

Cvjetača detoks

Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. Toksične tvari koje se ne uklone na vrijeme mogu poruzročiti oštećenje stanica koje vodi nastanku raka. Posebni enzimi u kombinaciji s vitaminima i mineralima koji su pronađeni u cvjetači, uzrok su njezinim antikancerogenim svojstvima.

Da se zasitite

Karfiol ima malo kalorija, a pruža osjećaj sitosti. Stoga konzumirajmo karfiol radi dobrobiti svoga zdravlja bez bojaznosti da ćemo se od njega udebljati.

 Cauliflower Vegetables are rich in Vitamins

“Ciparski kupus”

Cvjetača potječe s Cipra i isprva se nazivala “ciparski kupus”. Znana je već 2500 godina. Uzgajala se već u drevnom Egiptu i Perziji. Nadalje, njezin je uzgoj uveden u Italiju kako bi se proširio Europom od 16. stoljeća. U modernom kulinarstvu upotrebljava se u svemu – od juha do raznih drugih jela od povrća. Kuha se u komadu, ili se poslužuje sirova u salatama.

Što je cvjetača?

Cvjetača je prirodni objekt koji donosi pojašnjenje koncepta fraktala. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, francuski znanstvenik Benoit Mandelbort, profesor na sveučilištu Yale, uveo je pojam fraktala u matematiku. Karakteristika fraktala je njegova samosličnost – dio skupa je slika cjeline. Tako svaki cvijet cvjetače predstavlja sliku cijele cvjetače. Fraktali pronalaze svoju primjenu u toliko različitih područja kao što su medicina, hidrologija i financije.

Povrće na sveučilištu

Mark Twain je jednom rekao: “Cvjetača nije ništa više do li kupusa s diplomom”.

, , , ,