• nutrients

Tajni jezik pribora za jelo

Moderno / U trendu

Kada ste u dobrom restoranu ili na zabavi, sjetite se da pravilno posložen pribor za jelo na stolu tiho šalje poruku konobaru ili domaćinu. Znate li važnost tih rasporeda?

Prigodno slaganje pribora za jelo, kada pijemo ili kada imamo pauzu ili kada smo završili s obrokom, važno je pravilno dati do znanja domačinu da li je naš tanjur spreman za pranje ili ne. Također možete uzeti nož i vilicu kako biste izrazili oduševljenje ili kritiku jela.
‘Poklopac’ mora biti stavljen na tanjur na takav način da ne sklizne s tanjura. Također, pribor za jelo ne bi smio biti ostavljen na hrani. Ne ostavljajte neiskorišteni pribor na stoliću ili stolnjaku, niti na salveti.
Koje informacije mogu biti izražene priborom za jelo?
Pauza u jelu” – pribor za jelo pozicionirano na tanjuru prema vrhu, kao da tvore gornje stranice piramide, sa oštricom noža okrenutom prema unutra i zupcima vilice prema gore ili dolje.
Gotovo” – Pribor za jelo leži na tanjuru jedno pored drugog, sa drškama prema dolje. Pod nikakvim uvjetima krajevi pribora za jelo ne smiju biti na krajnjim stranama tanjura ili na stolu.
“Sve je bilo odlično” – Pribor za jelo je složeno paralelno u vodoravnu poziciju po sredini tanjura, s drškama na desnoj strani.
“Hrana nije imala dobar okus” – Pribor za jelo je složeno gotovo isto kao i ‘pauza za jelo’, ali se pribor za jelo križa u vrhu tanjura.
Spremni za još” – Pribor za jelo pozicionirano u križ; s vodoravno – okomito prekriženim nožem i vilicom.

The secret language of cutlery

Pokušajte koristiti jezik pribora za jelo u restoranu i vidite da li je uspjelo.

Uživajte u zabavi i saznajte više na:
Bonton za stolom
Inspiracije za jelo, Savjeti i preporuke „Kako“

, , , , , , , ,