• nutrients

Podcijenjeni vitamin C

Zdravo

Vitamin C je spoj čiji se sastojci već dugo koriste u medicinske svrhe diljem svijeta. Vitamin C je esencijalan za pravilno funkcioniranje organizma jer je uključen u više raznih procesa koji se događaju u njemu. Dodatno, vitamin C se koristi i u kozmetičkoj industriji jer je jak antioksidans - bori se protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za proces starenja.

Vitamin C je najpopularniji vitamin za ojačanje imuniteta, koji se generalno smatra lijekom za prehladu. Zato je prijeko potreban dio ljekarne u kući za jesenske i zimske bolesti. Njegov redovit unos u naš organizam reducira rizik od prehlada, pogotovo za ljude koji treniraju ili imaju teške fizičke napore. Vitamin C očvršćuje krvne žile te sprječava nastajanje manjih modrica, krvarenja te krvarenja iz desni. Također potiče oksidaciju lošeg kolesterola i time vodi do smanjenja patoloških aterosklerotskih lezija.

Nedostatak vitamina C u tijelu može dovesti do oslabljenja kapilara, a i do anemije, jer ovaj sastojak omogućuje bolju apsorpciju željeza.

Među izvorima vitamina C prvo mjesto zauzimaju križonosno povrće i bobice, sljedeći po redu je krumpir, a treći – žuto i zeleno povrće i voće, te četvrta preostala grupa povrća i voća (jagode i maline). U svijetu životinja ima jako malo vitamina C.

Podcijenjeni vitamin C

Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata vitaminom C

Saznajte više o svome zdravlju na:

Povrće i zdravlje – vitamini na Vašem stolu
Dijeta za jesen – Ove godine izbjegnite “jesenski trbuh”
Zdravo povrće za pomlađivanje

, , , ,