• nutrients

Nije samo malena crna – upoznajte razne vrste kave

Lijepo

Espresso, cappuccino, latte ... postoje različite vrste kave i vjerojatno svatko od nas ima svoju omiljeni. Za neke, najbolja je crna kava bez dodataka, drugi preferiraju eksperimentiranje s okusom i piju kavu s mlijekom, šlagom, cimetom, čokoladom ili vanilijom. Pročitajte više o raznim vrstama kave.

Espresso

Ovo je klasična kava, povezana s talijanskom kulinarskom tradicijom. Espresso je baza mnogih napitaka od kave. Kada je dobro napravljena, poznata je po svojoj kremastoj pjenici na vrhu. Klasični talijanski espresso bi trebao biti u malim čašama u obliku cilindra.

Espresso Lungo

Lungo” znači „dugačak“ i pripremljen je sa više vode i kuhan dulje od klasičnog espressa. Također je slabiji, ali ima više gorkasti okus.

Cappuccino

Ova veoma poznata vrsta kave stvorena je od strane Capuchin reda redovnika.  Cappuccino je blag, a sastoji se od jednakih djelova: kipući espresso, vruće mlijeko i pjena mlijeka. Vrh je često posipan cimetom ili čokoladom u prahu

Caffè latte

Njegovo ime jednostavno znači kava s mlijekom.  Caffè latte je serviran u najvećim čašama ili šalicama. Inače se priprema u 3 proporcije:  1/3 espresso i 2/3 mlijeko.

Latte macchiato

Latte macchiato je količinski veliko piće, a sastoji se od tri sloja: najniži je mlijeko, srednji dio je espresso i najvišlji je delikatna pjena od mlijeka. Ova vrsta kave je inače servirana uz dugačke žlice.

Mocha

Mocha je varijanta Lattea. Sastoji se od 1/3 espressa, 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 tamne ili mliječne čokolade. Za razliku od lattea ili cappuccina, mocha kava ne sadrži kremu. Često se servira uz šlag.

Nije samo malena crna – upoznajte razne vrste kave

Odaberite omiljenu vrstu kave i uživajte u vremenu provedenom sa svojim prijateljima. 

Inpririrajte se i pročitajte više na:
Svojstva kave za zdravlje
Tiramisu – talijanski recept sa sirom mascarpone

, , , , , ,