• nutrients

Vrste makarona

Ukusno

Makaroni su jedna od najstarijih hrana na svijetu. Ponađeni su u selu iz doba Neolitika na Žutoj rijeci u Kini. Potvrđena je njegova priprema prije čak 4000 godina. Tradicionalna tjestenina, pripremljena iz kombinacije vode i brašna, a zatim osušena, također je bila poznata Arapima. Ovisno o korištenom brašnu za proizvodnju, možemo raspoznati nekoliko njenih vrsta.

Makaroni od cijelog zrna – pod ovim imenom možete pronaći makarone od brašna s cijelim zrnom s visokim mljevenjem. To može biti  under this name you can find macaroni with wholemeal flour from with high milling. To može biti od pšeničnog brašna (tjestenina smeđe-žute boje) ili raži (tjestenina tamno-smeđe boje). Tjestenina od pšeničnog brašna cijelog zrna sadrži više vitamina i minerala nego klasična tjestenina.

Rižini rezanci pripremaju se od rižinog brašna. Sastoje se uglavnom od škroba, i to bez glutena i masti. To je vrlo popularno u Aziji, posebno u Kini. Može se poslužiti s piletinom, plodovima mora i povrćem. Savršeno je za azijske juhe.

Sojini makaroni – na prvi se pogled čine da su napravljeni od soje, ali taj trgovački naziv nije točan. U stvari, u njihvom sastavu nalazi se uglavnom škrob dobiven iz mung graha. Sadrži oko 10% proteina i bez glutena je. Najbolji je kao dodatak juhama, proljetnim rolicama, može se poslužiti sa svinjetinom ili govedinom i povrćem.

Kukuruzni makaroni – žuti makaroni koji su napravljeni od kukuruznog brašna. Bogati su vlaknima i vitaminima B, E i A.Također sadrže magnezij i kalij. Smatraju se veoma zdravom hranom. Odlično idu uz meksičke salate i ukusni su s grahom.

RED-PASTA-VOL.3-HR

Pronađite svoje omiljene makarone

Pronađite još ukusnih recepata na:

Azijske kuhinje

Meksička kuhinja

, , , , , ,