Dijeta za jesen – Ove godine izbjegnite “jesenski trbuh”

Zdravo

Jesen nam daje bogatiju i gušću hranu koja zahtijeva više topline za pripremu. Dakle, na raspolaganju nam je više kuhane hrane, više kalorija, masti i proteina, manje tekućine, te često nekoliko dodatnih kilograma.

Povrće za borbu protiv melankolije, voće za jačanje

Konzumiranje velike količine povrća spriječava jesenju malodušnost. Budući da sadrži vitamin C, beta-karoten i folnu kiselinu, jača naš živčani sustav. Evo koje povrće bi trebalo biti uključeno u jesenjem jelovniku:

  • Brokula – vitamin C, folna kiselina, vitamin K, željezo, kalij;
  • Crveni kupus – vitamin C, folna kiselina, vitamin K;
  • Prokulice – vitamin C, beta – karoten, folna kiselina;
  • Kineski kupus – folna kiselina, vitamin C  beta – karoten, željezo, kalij;
  • Cvjetača – vitamin C, folna kiselina, vitamin K, željezo, kalij.

Vrijedi jesti kiseli kupus, špinat, salatu, tikvice, paprike, patlidžane. Trebali bi voditi računa o minimaliziranju gubitka vitamina i minerala tijekom njihove pripreme, tako da je najbolje jesti sirovo povrće ili kratko kuhano. Plodovi pogotovo u kasnu jesen su najbogatiji vitaminima, tako da njima jačate svoje tijelo za nadolazeću zimu. Dnevna doza voća, kao što su jabuke, naranče, kivi, šipak ili bobice daju nam osjećaj snage.

Ne prestajte s vježbanjem

Čim noći postaju tamnije, naša motivacija da budemo aktivni kao što smo bili u ljetnim mjesecima počinje slabjeti. Ipak, pokušajte se ne prepustiti kauču i potražite alternativne načine za kretanje i sagorijevanje kalorija, kao što je novi DVD sa vježbama ili lokalni sat vježbanja u grupama.

Imajte na oku manje količine unosa hrane i kalorija

S obzirom da počinjemo jesti manje salate i da se odlučujemo za topliju i slasniju hranu, porcije koje uzimamo se također povećavaju. Budući da je to vrijeme tijekom kojeg posežemo za džemperima i udobnom odjećom te postajemo manje aktivni, višak kilograma stečen od povećane potrošnje hrane polako i postojano se može početi gomilati. Uživajte u promjenama u sezoni, ali budite svjesni veličine sovjih porcija.

Ne zaboravite piti (vodu!)

Tijekom toplijih ljetnih mjeseci svjesno pijemo više vode. Ali kada zahladi ne uzimamo ju puno u obzir. Pitka voda održava kožu hidratiziranom i pomaže joj da izgleda dobro. Ona održava ravnotežu tjelesnih tekućina, ali i pomaže držati kalorije pod kontrolom, zato što često brkamo glad i žeđ.

1. dan

Voće : Jabuka
Doručak : Zobene pahuljice s jogurtom, grožđice, i javorov sirup
Ručak : File ribe list, pečena ili kuhana mrkva i repa s malo maslinovog ulja, sok od limuna i morska sol
Užina : Granola
Večera : Lazanje, zelena salata s vinaigrette dresingom
Užina : Pečena jabuka

2. dan

Voće : Grožđe
Doručak : Dva puta kuhana riža sa suhim šljivama i kompotom od marelica
Užina: Sjemenke bundeve
Ručak : Pečeni krumpir s tofuom na vrhu, ribana mrkva, salata od crvenog i zelenog kupusa s vinaigrette dresingom, posuta prženim sjemenkama suncokreta ili narezanim tvrdo kuhanim jajetom
Užina: Suhe šljive u soku
Večera : Smeđa riža s grahom, kuhana brokula i cvjetača s miso umakom i orasima
Užina : Pečena jabuka