Libanonska kuhinja – nova kulinarska inspiracija

Zdravo

Ako ste bez ideje i potrebna Vam je nova kulinarska inspiracija, pravo je rješenje libanonska kuhinja - kombinacija zdravih namirnica i brze pripreme.

Libanonska kuhinja

Kao izvrstan spoj zdrave mediteranske i mirisne kuhinje Bliskog Istoka, libanonska kuhinja svojim čarima, zdravim namirnicama i jednostavnom pripremom jela privlači mnoge kuhare iz čitave Europe.
U međunarodnom kulinarstvu libanonska je kuhinja naširoko hvaljena i preporučivana – osobito kad se radi o jednostavnim a hranjivim i ukusnim jelima. Za razliku od ostalih kulinarskih tradicija Srednjeg Istoka, libanonska kuhinja je iznenađujuće naklonjena vegetarijanskom načinu prehrane te je obilježava velika upotreba zdravih namirnica: zelenog povrća, začina, sezonskog povrća i biljnih ulja.
Mnogo je jela u libanonskoj kuhinji koja će Vam raspiriti maštu i iz kojih se može izvući izvrsna kulinarska inspiracija za pripremu ukusnih, originalnih i zdravih obroka.

Hummus

Tradicionalno bliskoistočno jelo s nacionalnim dodirom. Hummus je gusta pašteta načinjena od slanutka pomiješanog s maslinovim uljem, paletom začina i sjemenkama sezama.
Hummus dolazi u bezbroj različitih varijacija i okusa, već prema kreativnosti kuhara. Libanonci u ovu paštetu dodaju sok od limuna, usitnjeno zeleno povrće, mrvicu metvice, sitno sjeckani češnjak, patlidžane i mnoge druge začine koji čine ovo jelo mnogo neobičnijim od svih drugih.
 

Juha od leće

tradicionalna večera za Ramazan, sadrži:
  • crvenu leću,
  • luk i papriku,
  • ali u ovu juhu može se dodati: grah, grašak, riža, neko lagano meso ili brdo drugih sastojaka.

U svakom slučaju, libanonska juha od leće lako je probavljiva i veoma zdrava.

Fattoush ili seljačka salata

fenomenalna mješavina:

  • zelene paprike,
  • rajčice, krastavaca,
  • mladog luka
  • i zelenog lisnatog povrća (među njima i špinata) i metvice.

Ovo jelo također sadrži mnogo varijacija, ovisno o dobu godine u kojem se priprema. Ovo jelo nadilazi granice nacionalne kuhinje kako bi svima donijelo svježinu ukusnog mladog povrća.

Ako ste jedan od onih koji veoma rado spremaju jela od povrća i u potrazi ste za kreativnim načinima uključivanja zdravih namirnica u svoju prehranu, ali se ne biste željeli pretjerano znojiti u kuhinji (ipak postoji život za živjeti i avanture za isprobati i izvan kuhinje), ne trebate tražiti dalje – libanonska kuhinja nudi kulinarsku inspiraciju baš za ovakav način života. Za zaposlenu osobu koja ipak želi živjeti i jesti zdravo, ona je, reklo bi se u narodu, dušu dala.

 

, ,